A mai tudomány igazolja a Biblia szexuális etikáját

Katolikus Kalendárium 2019

a-mai-tudomany-igazolja-a-biblia-szexualis-etikajat

A szex során az agyban termelõdõ vegyületek függõséget és rendkívül erõs kötõdést váltanak ki. E biokémiai folyamatok hatásai hatalmas erõvel kötik egymáshoz a házastársakat. A rövidebb távú szexuális kapcsolatok viszont fájdalmas, olykor súlyos pszichoszomatikus következményekkel járnak. Több, egymást követõ szexuális kapcsolat során meggyengül, sõt el is veszhet a kötõdési képesség, akárcsak a többszörfeltépett és újra használt ragasztószalag tapadása. Az alábbiakban két amerikai szülész-nõgyógyásznak az alkalmi szexrõl írt kiváló könyvébõl foglalunk össze néhány lényeges gondolatot.

Utak az agyban

McIlhaney Jr. és Freda McKissic Bush részletesen ismertetik a szerelem során zajló biokémiai folyamatokat. Emlékeztetnek, hogy az agyi idegsejteket elektromos vezetékekként mûködõ szinapszisok és ingerületátvivõ (neurotranszmitter) vegyületek kötik össze. Kapcsolódásaik révén az agyban „utak” jönnek létre. Az agy ugyanis éppúgy alakítható, mint az izmok. A szokásos viselkedéseket szabályozó szinapszisok erõsödnek, míg a ritkább viselkedést szabályozók gyengülnek.
A szerzõpáros rámutat, hogy szex is ilyen viselkedésminta: ha szokássá válik, a megerõsödött szinaptikus kapcsolatok útján igen könnyen ismétlõdik. Jellemzõ például, hogy ha egy szexuálisan aktív kapcsolat felbomlik, és a felek új kapcsolatokat létesítenek, ezek a kapcsolatok is hamarosan szexuálissá válnak. Létrejött a viselkedésminta, így ez a cselekvéssor tûnik „természetesnek”.
E késztetés nem elhanyagolható. A szexualitás azonban ennél hatalmasabb erõket is mûködésbe hoz.
(Folytatás a Katolikus Kalendárium 2019-es számában)

A Katolikus Kalendárium 2019 megrendelhető kedvezményes áron az alábbi linken:
http://szentmaximilian.hu/termek/katolikus-kalendarium-2019/250